ریشه‌ی شیرین بیان یک جایگزین موثر برای سیگار است که می‌تواند در ۴ هفته‌ی اول ترک مصرف شود.
 

سم زدایی و از بین بردن نیکوتین سیگار و قلیان در بدن


1. حواس‌تان را پرت کارهای دیگری کنید
گاهی اوقات بهترین کاری که ما هنگام میل به کشیدن سیگار می‌توانیم انجام دهیم، این است که به سادگی توجه‌مان را به چیزی متفاوت و جالب توجه هدایت کنیم. در ۹۹ درصد مواقع، ولعی که در وجودتان پیش آمده، در عرض چند لحظه از بین می‌رود. افکار ما زندگی ما را رنگ می‌کنند. اگر متوجه شدید که افکارتان در حال سوق دادن شما به جاهایی هستند که نباید بروید، خودتان کنترل آن‌ها را بر عهده بگیرید و تمرکزتان را روی چیز دیگری بگذارید تا این افکار نامناسب دور شوند.
 
2. از خواب به عنوان ابزاری برای ترک و از بین بردن نیکوتین سیگار استفاده کنید
آن حالت کسالت‌آور و افسردگی که پس از ترک سیگار تجربه می‌کنید، کاملا طبیعی است. ما به عنوان آدم‌های سیگاری، عادت داریم که ۲۰ تا ۴۰ بار دوز نیکوتین‌مان و همین‌طور حدود ۷۰۰۰ ماده‌ی شیمیایی دیگر را در طول روز دریافت کنیم. استرسی که در اثر قطع ناگهانی این جریان (هر چه‌قدر هم که ناسالم باشد) رخ می‌‌دهد، می‌تواند سبب شود که به شدت احساس خستگی داشته باشیم.

اگر خسته هستید و برای‌تان مقدور است، وسط کار یک چرت کوتاه بزنید. در صورت نیاز کمی زودتر از حد معمول به رختخواب بروید. بدن شما در حال حاضر سخت در حال تلاش است که بر اثرات ترک نیکوتین غلبه کند، و کمی بیش‌تر از حد معمول خوابیدن می‌تواند تا حدی زیادی کمک‌کننده باشد. از سوی دیگر، اگر شما در سر دیگر این طیف قرار دارید و به دلیل ترک نیکوتین خواب از چشم‌تان رفته، از این نکات استفاده کنید تا بتوانید اوضاع خواب‌تان را بهبود بدهید.
 
3. فرد مناسبی را برای پشتیبانی از برنامه‌ی ترک‌تان پیدا کنید
در صورتی که حمایتی قدرتمند و مثبت را از سوی اطرافیان‌تان دریافت کنید، تعهد شما برای ترک همیشگی سیگار بسیار آسان‌تر خواهد بود. دوستان و خانواده می‌توانند حامی خوبی برای شما باشند، اما ممکن است شرایط کنونی شما را که در اثر ترک سیگار دچارش شده‌اید، به طور عمیق درک نکنند، به خصوص در صورتی که هرگز سیگار نکشیده باشند. با اطمینان از این‌که آدم‌های دور و برتان اهداف مشابه شما را دارند، عزم و اراده‌تان بیش از آن‌چه که تصورش را دارید، تقویت می‌شود.
 
4. تمرکزتان را روی روز جاری حفظ کنید
همه‌ی ما زمان زیادی را صرف فکر کردن درباره‌ی همه چیز می‌کنیم، اما دقیقا همان روزی را که در حال سپری کردن‌اش هستیم به طور کل فراموش می‌کنیم. نگران دیروز، فردا یا آینده نباشید. اگر مدام غصه‌ی روزهای گذشته را بخورید یا ترس از آینده داشته باشید، درگیر این احساس خواهید شد که دیگر قادر به کشیدن سیگار نخواهید بود. قدرت شما برای تغییر زندگی شما همیشه در همین جا و همین لحظه است، بنابراین توجه‌تان را روی امروز متمرکز کنید و تصمیم بگیرید که بیش‌ترین استفاده را از امروزتان ببرید. فقط امروز را که می‌توانید بدون سیگار بمانید… این‌طور نیست؟ این تمام کاری است که باید انجام بدهید!‌ قدم‌هایی کوچک اما موفقیت‌آمیز!
 
5. اسید آمینه از روند ترک سیگار حمایت می‌کند
دو هفته قبل از تاریخ ترک و به مدت دست کم دو ماه بعد از شروع برنامه‌ی ترک، از اسید آمینه تیروزین (۵۰۰ میلی‌گرم دو بار در روز و تا ۲۰۰۰ میلی‌گرم) استفاده کنید. این اسید آمینه یک پیش‌ماده برای دوپامین است. ثابت شده‌است که تائورین (نوع دیگری از اسید آمینه) باعث جلوگیری از آسیب دیدن ریه می‌شود و از سلامت قلب و عروق حمایت می‌کند و می‌تواند بعد از شروع برنامه‌ی ترک استفاده شود.
 

تمرین تنفس یوگا برای سم زدایی نیکوتین سیگار و قلیان در بدن

دو تمرین تنفس به طور خاص در طول عمل ترک و پس از آن بسیار مفید هستند. این تمرینات را از قبل یاد بگیرید تا زمانی که فرایند ترک را شروع کردید بتوانید از آن‌ها استفاده کنید. این تمرینات تنفسی، تغییراتی را که در دم و بازدم مرتبط با سیگار کشیدن رخ می‌دهد، تسهیل می‌کنند و همچنین کمک می‌کنند تا اکسیژن را به خون و مغز بازگردانید. این دو تمرین، «تنفس آهسته و طولانی» و «تنفس آتش» نام دارند.
 
1. تنفس آهسته و طولانی
در مواجهه با استرس زیاد یا هنگامی که احساس اضطراب دارید، تنفس طولانی و آهسته را به مدت ۱ تا ۲ دقیقه انجام بدهید. زمانی که نفس‌تان را تو می‌دهید تا چهار بشمارید، و قبل از این‌که نفس‌تان را بیرون بدهید، چهار شماره نفس‌تان را نگه دارید. دوباره قبل از این‌که نفس‌تان را تو بدهید تا چهار بشمارید و مکث کنید. این تمرین را ۴ تا ۸ مرتبه انجام بدهید.
 
2. تنفس آتش
این تکنیک بخشی از مکتب کندالینی یوگا است و همچنین کاپلابهاتی نامیده می‌شود که “روشن کردن جمجمه” نام دارد، احتمالا به این دلیل است که باعث افزایش آگاهی می‌شود. هر زمانی که احساس کردید لازم است سیگار بکشید، می‌توانید این تمرین تنفس را به مدت ۱ دقیقه انجام بدهید. این تمرین انرژی‌دهنده است و ولعی را که برای دریافت نیکوتین دارید، کاهش می‌دهد.

تنفس آتش متشکل است از بازدم‌های کوتاه، پرقدرت و نسبتا طولانی و دم منفعل. بازدم توسط انقباض‌های قدرتمند قسمت پایین شکم تولید می‌شود و به این ترتیب هوا را با فشار از ریه‌ها خارج می‌کنید. دم واکنشی نسبت به این انقباض است که هوا را به ریه‌ها بازمی‌گرداند.
 
تمرین :
این تمرین را با نشستن در یک موقعیت راحت شروع کنید. ستون فقرات را صاف کنید و چانه را کمی عقب ببرید، به طوری که پشت سرتان با ستون فقرات‌تان هم تراز شود.

چشمان‌تان را ببندید و تمرکزتان روی قسمت پایین شکم باشد. یک دست‌تان را آرام روی دست دیگر بگذارید و آن‌ها را به آرامی روی پایین شکم فشار دهید به طوری که دست‌ها بین ناف و استخوان شرم‌گاهی قرار داشته باشند. عضلات شکمی را شل کنید. تنفس از طریق بینی را با دم و بازدم‌های برابر و سریع شروع کنید، به طوری که انگار دارید به سرعت نفس نفس می‌زنید. سرعت و ریتم خود را پیدا کنید و در حین این‌که دیافراگم به طور طبیعی با هر نفس بالا و پایین می‌شود، ریلکس بمانید.

زمانی که نفس‌تان را بیرون می‌دهید تصور کنید که ذهن‌تان روشن می‌شود و اتصال آن با گردن شل و شل‌تر می‌شود. با این تمرین به آرامی ‌شروع کنید تا ریتم آن را به دست بیاورید و سپس هشت تا ده چرخه‌ی دم و بازدم (هر چرخه یک تا دو ثانیه طول می‌کشد) را انجام بدهید. شما می‌توانید سرعت خود افزایش دهید به این ترتیب که در هر ۱ ثانیه دو چرخه‌ی دم و بازدم را انجام بدهید و در عین حال منقبض/آزاد کردن قسمت پایین شکم را نیز به خوبی باد بگیرید. ابتدا ۲۵ تا ۳۰ چرخه را انجام دهید. تعداد چرخه‌ها را به تدریج افزایش دهید تا دچار مشکل نشوید.

* احتیاط: اگر در طول انجام این تمرین دچار سرگیجه یا حالت گیجی شدید، سابقه ژرف‌دمی (تنفس سریع در اثر اضطراب زیاد) دارید، یا اگر قاعده هستید، به جای آن تنفس آرام شکمی یا نفس عمیق بلند را تمرین کنید. اگر سابقه‌ی فشار خون بالا، بیماری قلبی، سکته‌ی مغزی، صرع یا زخم معده دارید، هنگام انجام این تمرین احتیاط کنید.
 
3. ذهن‌آگاهی یا مدیتیشن (یا هر دو) را امتحان کنید
ذهن‌آگاهی با حضور در لحظه فقط به معنای تجربه‌ی بدون قضاوت افکاری است که به ذهن خطور می‌کنند؛ انگار که شما نوعی شاهد از راه دور باشید. مثلا نباید روی این فکر که می‌خواهید به گوشه‌ای از فروشگاه بروید و بسته‌ی غذایی خاصی را بردارید، تمرکز کنید‌. فکری را که به ذهن‌تان رسیده بشناسید (در این‌جا ولع کشیدن سیگار)، اما روی آن تمرکز نکنید و در واقع آن را نادیده بگیرید. بنابراین این احساسات محو خواهند شد و بدن شما به طور طبیعی روند سم‌زدایی را ادامه داده و خود را التیام می‌دهد.
 

گیاهان دارویی برای سم زدایی نیکوتین سیگار و قلیان در بدن

طب گیاهی باعث کاهش عوامل استرس‌زای فیزیکی و عاطفی می‌شود که در زمان ترک سیگار با آن‌ها مواجه خواهیم شد. در میان گیاهان دارویی مواردی وجود دارند که یه شما کمک می‌کنند این دوران را راحت‌تر پشت سر بگذارید و در هدف‌تان به موفقیت برسید.
 
1. گیاه لوبلیا اینفلانتا یا تنباکوی آمریکایی
یکی از مهم‌ترین موارد لوبلیا اینفلاتا یا تنباکوی آمریکایی است که به عنوان تنباکوی هندی نیز شناخته می‌شود. این گیاه دارویی بومی شمال امریکا است و به طور سنتی برای درمان بیماری‌های تنفسی فوقانی مانند آسم، سرفه و برونشیت استفاده می‌شود. گیاه لوبلیا اینفلانتا حاوی لوبلین است، یک آلکالوئید که به عنوان جایگزین تنباکو عمل می‌کند، زیرا در گیرنده‌های نیکوتین مغز نقش یک آنتاگونیست را دارد. تنباکوی آمریکایی نوعی آرام بخش و محرک است همراه با خواص روانگردان و اغلب با داروهای گیاهی ترک نیکوتین ترکیب می‌شود.
 
2. ریشه‌ی شیرین ‌بیان
ریشه‌ی شیرین بیان یک جایگزین موثر برای سیگار است که می‌تواند در ۴ هفته‌ی اول ترک مصرف شود.
 
3. برخی دیگر از گیاهان دارویی موثر در زمان ترک نیکوتین
چای یا عصاره‌های که دارای هر یک از گیاهان دارویی قاشقک ، گل راعی یا گل شهناز، کرفس و اسطووخودوس هستند، نیز در زمان ترک کمک زیادی به شما می‌کنند زیرا این گیاهان می‌توانند سیستم عصبی را آرام کنند، روند ترک را راحت‌تر کنند و در عین حال خلق و خوی شما را بهبود بدهند.
 
4. لوبلایا، گل ساعتی و کاوا
لوبلیا، ریشه‌ی شیرین بیان، عصاره‌ی گل ساعتی و کاوا نیز به کاهش اضطرابی که در دوران ترک با آن مواجه خواهید شد، کمک می‌کنند و در عین حال سبب کاهش ولع کشیدن سیگار می‌شوند. ویتامین‌ها و مواد معدنی روند سم‌زدایی را تسهیل می‌کنند، سیستم عصبی و قند خون را به تعادل می‌رسانند و در عین حال سبب کاهش اضطراب می‌شوند. ب کمپلکس حاوی تیامین زیاد نیز در این دوران از سیستم عصبی حمایت می‌کند.

ادامه دارد...

منبع: تحریریه سایت کسب و کار بازده -سارا فیضی